Menu Sluiten

Presentatie op Graceland (17 augustus 2018)

Het vierdaagse festival Graceland heeft in 2018 het thema ‘radicale gastvrijheid’. Op het terrein wordt dit geoefend aan de hand van activiteiten rond geloof, aandacht en inspiratie. De protestantse kerk is een van de hoofdsponsoren en heeft op het festival onder meer haar ‘genadecircus’ opgetrokken, een grote tent met ruimte voor presentaties, gesprek en ontmoeting. Het is vrijdagavond 17 augustus, donker en fris, als Geurt in de tent langskomt. Hij spreekt er van tien tot elf over gastvrijheid ten opzichte van andermans geloof: “Soms tref je een mede-gelovige die zo anders gelooft als jijzelf dat je hem of haar niet wilt of kunt begrijpen. Hoe ga je daarmee om?”
Uit de tent wordt spontaan en persoonlijk gereageerd. Bezoekers benoemen situaties uit hun eigen leven waarin ze het lastig vinden om begrip te hebben voor bijvoorbeeld mensen die geloven op een manier die pijn doet, of die anderen uitsluit.
Op basis van ‘En wie ben ik volgens jullie?’ geeft Geurt drie adviezen. Ten eerste: doe vol overgave je best om de ander zo goed mogelijk te begrijpen tot in diens passie voor het geloof, maar neem niets aan van wat diegene zegt tot je zorgvuldig hebt overwogen dat het passend voor je is. Ten tweede: onderzoek vol overgave op welke momenten de visie van de ander als eenzijdig is te beschouwen, bedenk daarvoor alternatieve mogelijkheden en denk daarop door.
En ten derde: realiseer je zowel jouw eigen visie als die van de ander op het geloof beperkt is. Dat biedt steeds opnieuw kansen om in verbinding met anderen je eigen geloof te verrijken en versterken. Bij het Mariabier en enkele frikandellen wordt nog lang en gezellig nagepraat.