Menu Sluiten

Geruchtdag in de Bergkerk

In de Bergkerk in Amersfoort vond op vrijdag 21 juni de veertigste Geruchtdag plaats. Thema: ‘Jesus is the answer!’ inclusief uitroepteken.

Geurt was te gast. Hij maakte de aanwezigen, samen met Laurens ten Kate, bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religie en Humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek, wegwijs in de wereld van de christologie.

Bij wijze van inleiding schetste Geurt zijn eigen zoektocht in de christologie, zoals dat in ‘En wie ben ik volgens jullie?’ zijn beslag kreeg. Die zoektocht begon als dorpsdominee, in het Gelderse Wilp. Geurt vond in de Wilpse geloofsgemeenschap, naast grote verbondenheid, ook grote verschillen in visie op Jezus. Hoe die te verbinden en hoe daarin een eigen positie te vinden?

Geurt:

Gaandeweg merk ik dat ik steeds meer mijn eigen mens-zijn meeneem in het onderzoek naar het God-/menszijn van Jezus. De identiteiten die mensen me verlenen, spelen een rol. Naast dominee ook: homo, wetenschapper, hoogbegaafd en onbegrepen in mijn verbondenheid. Het zijn niet zozeer identiteiten die ik voor mezelf claim, maar waarvan ik merk dat anderen zo naar me kijken. En waarmee ik dan beurtelings gelukkig en ongelukkig ben.

Wat begint als de theologische zoektocht van een dominee wordt meer en meer existentieel. Het onderzoek gaat niet buiten de persoon om. Wat op het titelblad staat vermeld als vraag van Jezus, ‘En wie ben ik volgens jullie?’, wordt meer en meer een existentiële vraag van Geurt zelf.

Alle zeilen zet ik bij en gaandeweg ontstaat daar de wende van theoloog/wetenschapper naar mens. Naar… dat soms ik iemand kan begrijpen, vind dat hij gelijk heeft, maar ik het tegelijkertijd tóch anders zie. En dan vecht om ook mijn aanspraak op de waarheid, om wat mij raakt, op argument te brengen. Om daar in die waarheid ook ruimte voor te vragen, argumentatief. Om te laten zien: kijk, dat is de plek waar wij elkaar op een haar na raken; het totaal oneens zijn, maar ook tegelijkertijd bijna hetzelfde denken.

Het ‘wie ben ik’ maakt plaats voor ‘hier ben ik’.

Na een inleiding en een ronde-tafel-gesprek onder leiding van René van der Rijst en Rolinka Klein Kranenburg vonden in kleinere groepen nagesprekken plaats. In het nagesprek met Geurt ging het onder meer over authenticiteit, je laten raken, de verhouding gemeenschap en persoonlijke keuzes, en over hoe dogmatiek in ‘En wie ben ik volgens jullie?’ de ruimte wordt voor een persoonlijke queeste.