Menu Sluiten

Een ongemakkelijk gesprek

Op 15 februari 2020 organiseerden ds. Rolinka Klein Kranenburg en ik in Het Brandpunt een dialoogmiddag. Ruim vijftien bezoekers dachten met ons na over het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat als je deel uitmaakt van twee werelden die zich niet laten verbinden. Voor mij speelt dat in de verbondenheid die ik voel met zowel de LHBTQI+-gemeenschap als met de christelijke traditie. Ik heb er last van dat die twee, ook in mijzelf, te vaak onverzoenlijk tegenover elkaar staan.

Bij de thematiek van de middag schreef ik een essay dat verscheen op Nieuw Wij. Dat essay was ook een klein eerbetoon aan Frans Kellendonk, die op 15 februari 1990 stierf aan AIDS. Kellendonk brengt op een originele manier de christelijke traditie in gesprek met de werkelijkheid waarin hij leeft. Ze lopen niet in elkaar over, noch vormen ze één geheel. Precies die los-vaste verhouding intrigeerde me en tastte ik af, omdat ik haar herken uit eigen ervaringen. Voor mijn essay las ik Mystiek lichaam, zijn hoofdwerk.

In een interview met Rolinka voor De Stad Amersfoort legde ik meer uit over de waarde van het ongemakkelijke gesprek dat we de vijftiende opzochten.