Menu Sluiten

Presentatie op Graceland (17 augustus 2018)

Het vierdaagse festival Graceland heeft in 2018 het thema ‘radicale gastvrijheid’, met activiteiten rond geloof, aandacht en inspiratie. De protestantse kerk, een van de hoofdsponsoren, heeft er het ‘Genadecircus’ opgericht. 
Het is vrijdagavond 17 augustus, donker en fris, als ik de tent binnenkom. Van tien tot elf spreken we er samen over gastvrijheid ten opzichte van andermans geloof. Ik doe dat vanuit de vraag:
Soms tref je een mede-gelovige die zo anders gelooft als jijzelf dat je hem of haar niet wilt of kunt begrijpen. Hoe ga je daarmee om?
Bezoekers reageren spontaan en persoonlijk. Ze benoemen situaties uit hun eigen leven waarin ze het lastig vinden om begrip te hebben voor bijvoorbeeld mensen die geloven op een manier die pijn doet, of die anderen uitsluit.
Op basis van ‘En wie ben ik volgens jullie?’ geef ik drie adviezen.
  1. Doe vol overgave je best om de ander zo goed mogelijk te begrijpen tot in diens passie voor het geloof, maar neem niets aan van wat diegene zegt tot je zorgvuldig hebt overwogen dat het passend voor je is.
  2. Onderzoek vol overgave op welke momenten de visie van de ander als eenzijdig is te beschouwen, bedenk daarvoor alternatieve mogelijkheden en denk daarop door.
  3. Realiseer je zowel jouw eigen visie als die van de ander op het geloof beperkt is. Dat biedt steeds opnieuw kansen om in verbinding met anderen je eigen geloof te verrijken en versterken.
Bij het Mariabier en enkele frikandellen spreken we nog lang en gezellig na.