Menu Sluiten

Essay over Frans Kellendonk

Voor een dialoogmiddag in Het Brandpunt schreef ik een essay over Frans Kellendonk. Op zijn dertigste sterfdag dachten we na over het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat als je deel uitmaakt van twee werelden die zich niet laten verbinden. Voor mij speelt dat in de verbondenheid die ik voel met zowel de LHBTQI+-gemeenschap als met de christelijke traditie. Ik heb er last van dat die twee, ook in mijzelf, te vaak onverzoenlijk tegenover elkaar staan.

Het essay verscheen op NieuwWij. Kellendonk brengt op een originele manier de christelijke traditie in gesprek met de werkelijkheid waarin hij leeft. Ze lopen niet in elkaar over, noch vormen ze één geheel. Precies die los-vaste verhouding intrigeert me en tast ik af, omdat ik haar herken uit eigen ervaringen. Voor mijn essay las ik Mystiek lichaam, zijn hoofdwerk. Hier kun je het essay downloaden.

Ds. Rolinka Klein Kranenburg en ik organiseerden de dialoogmiddag samen. Ruim 15 bezoekers kwamen. In een interview met Rolinka voor De Stad Amersfoort legde ik meer uit over de waarde van het ongemakkelijke gesprek.