Menu Sluiten

Promotie

Het is een stralende dag in Groningen op 28 juni 2018. Voor het academiegebouw staan vrienden en bekenden in de zon. Wie in Groningen promoveert, wacht in een faculteitskamer op de eerste etage tot de plechtigheid begint. Ramen zien uit op het plein beneden waarover allerlei mensen binnenkomen.

Predikant

De promotie begint om 14.30 uur precies. Hoewel het natuurlijk een spannende dag is, heeft de bijeenkomst ook iets ontspannends. Ik verspreek me en laat merken dat ik predikant ben (“hoofdstuk vier paragraaf zeven” wordt “hoofdstuk vier vers zeven”). En opponent Christoph Jedan ontwaart in ‘En wie ben ik volgens jullie?’ iets van “stiekeme sturing”. Hij vraagt zich af hoe de promovendus dat ziet. De zaal lacht als ik toegeef dat dat een begrip is dat sommige vrienden in me zullen herkennen.

Hora Finita

Het is indrukwekkend om met mensen die zo ervaren zijn in het wetenschappelijke bedrijf in gesprek te mogen gaan.  Veel van hen ontmoet ik tijdens de promotie voor het eerst. Per ongeluk vergeet ik een groot deel van de tijd om in mijn reacties de vereiste aanspreektitels te gebruiken. Niemand die het me nadraagt, ons gesprek staat centraal. Na drie kwartier klinkt het, met Groningse tongval uitgesproken, “Hora Finita”. De intensieve gedachtewisseling is voorbij. De gestelde vragen blijven echter, voor altijd, verbonden met het proefschrift.

Als na korte tijd de bijeenkomst wordt heropend, klinkt het verlossende woord. Ik ben gepromoveerd op ‘En wie ben ik volgens jullie?’ De promotores zijn prof. dr. H.S. Benjamins, prof. dr. R.D.N. van Riessen en prof. dr. W.H. Slob.  

Promotores

Prof. Rick Benjamins en prof. Wouter Slob zijn op dat moment beiden bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Benjamins is bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Theologie vanwege de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten. Slob bekleedt de leerstoel ‘Protestantse Kerk, Theologie en Cultuur’ vanwege de Stichting Bijzondere Leerstoel Protestantse Theologie. Prof. Renée van Riessen is op dat moment bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden.

Benjamins is tevens universitair docent Dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit. Van Riessen is daar hoofddocent filosofie. Slob combineert zijn bijzonder hoogleraarschap met het predikantschap in de protestantse gemeente Anloo – Zuid-Laren.